Ville Kopra Tämä on Koobran sivallus

Kenestä Espoolle pormestari?

Helsingin kuntavaalien jännityspiste konkretisoituu siinä, mikä iso puolue tulee maaliin ykkösenä ja tarraa näin kiinni kaupungin uuden pormestarin paikkaan. Kärkipuolueet ovat ristiinvannoneet, että voittavan urheiluseuran kultamitalimies tai -nainen yhdessä sitten uudessa valtuustossa valitaan. Veikkaan että mies.

Entä muut pääkaupunkiseudun suuret kaupungit? Mikäli Helsingin pormestarimalli onnistuu, se voi levitä hyvin myös naapurikaupunkeihin.

Jos Vantaa valitsisi pormestarin, Antti Lindtman taputettaisiin tehtävään koillisesta luoteeseen vaaleilla tai ilman, kaikki käy. Kauniaisissa uusi ykkönen nousisi paikallisen RKPn rapukestiseurueesta, vaikkei kukaan muista nykyistäkään kaupunginjohtajaa.

 

Entä Espoo – tuo suomalaisten kaupunkien EK?

Yritysten ja Kokoomuksen yhteinen temmellyskenttä.

Mikäli Espoo siirtyisi pormestarimalliin, ennakkosuosikki kaupungin ykköspoliitikoksi olisi Kai Mykkänen. Mykkänen on syntyperäinen tapiolalainen, jolla on pitkä valtuustokokemus ja paikka Kokoomuksen nykyisessä ministeriryhmässä.  Varteenotettava haastaja Mykkäselle voisi olla Alex Stubb. Kummatkin ovat mukavia ja päteviä, mutta löytyisikö särmää ja viitseliäisyyttä viedä kaupunkia eteenpäin?

SDP:n espoolaistykeistä kärkipaikkaa pelaa Maria Guzenina. Osaamiseltaan ja kokemukseltaan myös Markku Sistonen tulisi kysymykseen, mutta valtakunnallinen kokemus Sistoselta uupuu. Demarit tulevat tekemään Espoossa tällä kertaa hyvän tuloksen, mutta pormestarikähinöistä olisimme toistaiseksi ulkona kuin lumiukot.

Vihreiden keskuudessa Espoon pormestariehdokkuudesta käytäisiin tasaisin mittelö. Nykyisestä valtuustoryhmästä kukaan ei nouse ylitse muiden. Kansanedustaja Johanna Karimäki olisi varteenotettava vaihtoehto. Jyrki J Kasvi on tunnettu ja pidetty, mutta jo parhaan loistonsa nähnyt. Vihreiltä jäisi tässä kilpailussa vauhti kesken.

Voisiko perussuomalaisista olla Espoon hallitsijoiksi? Haluaisiko Timo Soini yrittääkin suurlähettilään pestin sijaan Länsiväylän lähettilääksi? Soini, Iivisniemen vanha herra Espoon pomona, siinä olisi kieltämättä tenhoa joka tarttuisi. Edellyttäisi kuitenkin käytännössä todella lujaa tulosta. Liian lujaa.

Myös pikkupuolueet saattaisivat asettaa ehdokkaitaan kilpailuun. Keskusta voisi yrittää värvätä ehdokkaakseen espoolaistaustisen Mikael Pentikäisen Suomen yrittäjistä. Vaalituloksen yli suhmuroimalla Kepu voisi leipoa Espooseen Pentikäisestä kaupunginjohtajan. Vaalituloksen yli ei kuitenkaan enää nyky-Suomessa suhmuroida, ei ainakaan pääkaupunkiseudun sisäpuolella.

 

Espoo on kuin Ruotsi vuonna 2006

Käytännössä Espoossa jatketaan myös ensi vaalikausi kokoomuslaisen kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän johdolla, mutta Helsingin kokemuksia pormestarimallista varmasti seurataan. Espoo on menestyvä kaupunki, jonka suhteen harvalla on radikaaleja muutostoiveita mielessä.

Joskus muutos tuo uusia näkökulmia ja uutta energiaa. Ruotsi oli hyvinvoivoiva ja menestyvä talous sosialidemokraattien johdolla vuoteen 2006 asti, jolloin porvarillinen Allianssi voitti vaalit ja astui valtaan. Työn verotusta alennettiin, kannustinloukut purettiin, ja talous lähti entistä tuhdimpaan vetoon. Sen jälkeen porvareiden vimma yksityistää peruspalveluita on johtanut monenlaisiin ongelmiin, mutta on myönnettävä, että erityisesti työttömyyden painamisessa laskuun vuoden 2006 vaaleissa läpilyöneet oppositiovoimat toivat uusia työkaluja ja virkistivät maan poliittista järjestelmää.

Espoota on johdettu aina käytännössä Kokoomuksen komennolla. Jukka Mäkelä on tehnyt hyvää työtä, mutta taustaltaan hän on enemmän ay-demari kuin uudistaja. Mäkelä työskenteli ennen poliittista uraansa ay-liikkeen palveluksessa Tekniikan Akateemisissa.

Espoolla on vaara köllötellä itsensä tyytyväisyyden uneen. Hyvin menee, mutta niin menee Nurmijärvelläkin. Carl Haglund asui nuoruutensa Espoossa, mutta ei halunnut jälkikasvulleen samaa. Miksi? Onkohan Espoo vähän liian tylsä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat