Ville Kopra Tämä on Koobran sivallus

Saanko minä nyt sanoa?

Kuntavaalit tulevat ja näiden mukana television vaalidebatit. Siis päälle puhuminen, juontajille valittaminen ja iskulauseiden hätäinen toistelu ilman todellista keskusteluyhteyttä kehenkään.

Mitä asialle olisi tehtävissä?  

Ranskan ensimmäistä presidenttidebattia seuranneet kiinnittivät varmasti huomiota siihen, että studiossa kävi jokaisen ehdokkaan puhuessa puheaikaa mittaava kello. Kysymys ei ollut ohjelman tuottajien päähänpistosta seurata kandidaattien puheajan kehitystä, vaan ennakoivasta vastaamisesta Ranskan lainsäädännön vaatimuksiin. Maassa tulee 10.4 voimaan laki, joka edellyttää presidentinvaaleissa huomattavan tarkkaa tasapuolisuutta ehdokkaiden kohtelussa.

Varsinaisen kampanja-ajan osalta ehdokkaiden on tv- ja radiokanavilla saatava mahdollisuus täsmälleen samaan puheaikaan ja näkyvyyteen. Mikäli mediayhtiöt eivät tässä onnistu, ne voivat saada kirjallisen varoituksen ja viimekädessä sakot ehdokkaiden suosimisesta. Painettua ja sosiaalista mediaa rajoitus ei koske.

Tasapuolisuus -vaade merkitsee lainsäädännössä myös sitä, että kampanjointiaikana tv-kanavat eivät saa julkistaa uusia gallupeja tai muita ehdokkaiden suosiota mittaavia tuloksia. Näin Ranskassa pyritään hillitsemään band wagon -ilmiötä, jossa kohti voittoa ratsastavien joukkoon tahdotaan hypätä varsinaisista vaalikysymyksistä huolimatta.

Samaa voisi jossakin muodossa harkita Suomessakin. Mikäli puolueiden puheenjohtajat voisivat jo lähetyksen alussa luottaa siihen, että kaikki saavat saman tilan ja näkyvyyden, tarve toisten päälle puhumiselle vähentyy. Jos kollega käyttää aikansa nyt, se on automaattisesti poissa hänen myöhemmästä ajankäyttömahdollisuudestaan. Voit siis rauhassa keskittyä omaan viestiisi oman käytettävissäsi olevan ajan puitteissa. Sama logiikka koskee sekä kunta- kuin eduskuntavaaleja, miksei myös tulevia mahdollisia maakuntavaaleja.

Demokratian kannalta erityisesti presidentinvaaleissa kellonotolla tasoitettaisiin maastoa huomattavasti uusien ehdokkaiden haastamiselle: merkitykselliseksi muodostuisivat eri näkemykset ja agendat henkilöön pohjautuvan kiinnostavuuden sijasta. Istuvan presidentin haastaminen muuttuisi aiempaa todennäköisemmäksi, siinä missä sitä tällä hetkellä huippupoliitikkojen keskuudessa osin vältellään.

Eräs keino lisätä rauhallisuutta debatteihin voisi olla myös ryhtiliike ylös tuoleista. Niin USA:ssa, Ranskassa kuin Ruotsissakin päätelevisiokanavien vaaliväittelyt suoritetaan seisten. Parempi verenkierto ja hapen välitys parantavat ajattelu- ja harkintakykyä ja samalla katselijoille välittyy aktiivisempi kuva osallistujista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat